Kulta.

Kotimaisten Silván-korujen valmistuksessa käytetään parhaimpia materiaaleja: 14K ja 18K kultaa tai valkokultaa. Tiedustele myös platinasta valmistettuja koruja.

Mikä on kulta?
Kulta on keltaista, kiiltävää ja erittäin helposti muokattavaa jalometallia. Kullan kemiallinen lyhenne (Au) tulee latinan kielen sanasta Aurum ja Aurora, joka tarkoittaa myös aamuruskon jumalatarta. Kultaa käytetään niin korujen valmistuksessa kuin myös eri teollisuusalojen raaka-aineena.Kultakoruja ja -esineitä ei yleensä valmisteta puhtaasta kullasta vaan seoksista, joissa sidosaineena ovat hopea ja kupari. Tyypillisiä koruissa käytettäviä kultaseoksia ovat 14 karaatin (14K) eli 585 promillen ja 18 karaatin (18K) eli 750 promillen seokset.

Kullan hinta
Kullan hinta noteerataan yleensä dollareissa troy-unssia kohden: USD/troy oz. Troy-unssin paino grammoissa on n. 31.103. Kultaa pidetään neljäntenä maailmanvaluuttana Yhdysvaltain dollarin, euron ja jenin lisäksi. Historiallisesti kulta on säilyttänyt arvonsa huonoinakin aikoina, kuten lamojen ja sotien aikana.

Viime vuosina kullan arvo on noussut selvästi.

Valkokulta ja punakulta
Eriväristä kultaa saadaan käyttämällä seosaineosina eri metalleja. Valkokultaan on seostettu palladiumia. Punakultaan on sekoitettu kuparia. Platina
Väriltään hopeanharmaa jalometalli platina (Pt) kestää hyvin korroosiota ja happoja. Platina kuten kultakin on metalleista jaloimpia. Kestävyytensä vuoksi se on suosittu materiaali myös koruissa. Platina on lähes hienokullan eli puhtaan kullan hintaista. Laatukorussa valmistettavien platinakorujen pitoisuus on 950.

Timanteista voit lukea täältä.